sobota, 29 listopada 2014

Kasza jaglana i quinoa w salatce srodziemnomorskiej






Salatka srodziemnomorska- kolejna pozycja z menu imprezowego u bezglutenowcow.

Skladniki:
- pol kubka kaszy jaglanej
- pol kubka komosy ryzowej (quinoa)
/lub po protsu caly kubek kaszy jaglanej/
- suszone pomidory w oleju
- czerwona cebulka
- czarne oliwki
- ser feta
- duzo swiezej bazylii

Wykonanie:
- Kasze jaglana i quinoe, po wczesniejszym sparzeniu, ugotwac na sypko z odorobina soli, nie rozgotwac!
- Do ostudzonej kaszy dodajemy: pokrojone w niezbyt male czesci pomidory, oliwki pokorjone w krazki i cebule pokrojona w piora.
- Wszystko wymieszac.
- Ewentualnie doprawic do smaku piprzem. Soli nie trzeba, bo pomidory sa slone i dojdzie jeszcze feta.
- Na wierzch posypac pokruszona fete a na to sporo porwanej bazylii. Jesli jest za sucha, lekko skropic oliwa z oliwek.

Smakuje super i znika w mig na imprezie.
Nie wspomne juz, jaka jest zdrowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz