piątek, 5 czerwca 2015

Nalesniki jaglano-tapiokowe z nadzieniem z ciecierzycy

Dzis superanckie nalesniki.
Zaczynamy od przygotowania farszu, bo gotuje sie troche dlugo, a my w tym czasie przygotujemy nalesniki.

Farsz:
- ciecierzyca,
- sos pomidorowy,
- troche bulionu,
- ewentualnie kielbaska,
- cebula,
- sol, pieprz, przyprawy,
- troche oleju.

Ciasto:
- mleko ryzowe,
- dwa jaja,
- maka jaglana,
- maka ryzowa,
- maka z tapioki.
Dzieki mace z tapioki nalesniki beda sprezyste i mozna je zwinac. Proporcje musicie wyprobowac troche sami, jak lubicie. Po usmazeniu pierwszego nalesnika, widac, czy sa one ok, czy cos trzeba zmienic.

Przygotowanie:
1. W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy ciecierzyce i chwile ja prazymy (jesli dodajemy kielbase, podsmazamy ja rowniez w tym momencie wraz z ciecierzyca, lub nawet troche dluzej). Nastepnie dodajemy drobno pokrojona cebule, po chwili sos pomidorowy i bulion. Niech farsz sobie "pyrka".
2. My w tym czasie przygotowujemy ciasto na nalesniki z powyzszych skladnikow. Smazymy nalesniki, jak lubimy. Jesli ciasto wymaga optymalizacji, robimy to teraz :)
3. Po usmazeniu nalesnikow, napelniamy je farszem- jesli ciecierzyca juz sie ugotowala. Ja dodalam jeszcze paseczek zoltego sera do srodka. I nawet nie smazylam nalesnikow z nadzieniem. I tak byly pyszne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz