sobota, 27 września 2014

Salatka balkanska- szybka Jagna Balkanska

Odkad jestesmy na diecie bezglutenowej, nasza krolowa stala sie kasza jaglana. Krolowa wszytskich kasz. Bardz, bardzo zdrowa, nie zawiera glutenu, za to mnostwo wartosci odzywczych, odkwasza organizm, usuwa sluz z organizmu, dziala wspaniale na skore itd... Polecana jest dzieciom, mlodziezy, doroslym i starszym. Zdrowym, zeby zachowac zdrowie, chorym, aby do niego wrocic. Odkad jemy bezglutenowo i wybor produktow stal sie ograniczony, przeprosilam sie z kasza jaglana, zaprosilam ja do kuchni i stosuje w wielu wariantach. Nawet moje wybredne dzieci zajadaja kaszke. Ok, przyznaje, czasem musze ja troche "przemycic" :)
Dzisiaj moje sniadanie. Jesli nie je sie buleczek, trzeba pokombinowac, aby poranne posilki zachecaly nas do wstania z lozka, ucieszyly smakiem i daly energie na kilka ladnych godzin. Ja czesto gotuje Jagne i przyrzadzam dzieciom i mezowi na slodko, z owocami, a sobie na slono, bo slodkosci nie lubie. Dzis, z podowu miejsca zamieszkania i zawartosci lodowki, wyszla mi slatka balkanska.

szybka Jagna Balkanska
- 3/4 ugotowanej kaszy jaglanej
 - garsc czarnych oliwek
 - kilka suszonych pomidorow w oleju
- bulgarska (lub inna, dostepna) feta
 - bialy pieprz
- kilka kropli oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Kasze ugotowana na sypko wymieszac z pokrojonymi skladnikami salatki, poproszyc natka pietruszki i pokropic oliwa. Pyyyyyycha!!!

Musze przyznac, ze jesli na sniadanie jem Jagne, mam do obiadu lepszy humor i wiecej energii :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz