poniedziałek, 6 października 2014

Jablka nadziewane komosa ryzowa z feta i suszonymi pomidorami




 
Dzis  nietypowe polaczenie. Warte sprobowania.
Quinoa to niesamowita roslina, nazywana zlotem Inkow. Doskonaly produkt prozdrowotny: dostarcza pełnowartościowych makroskładników, sprzyja budowaniu mięśni oraz spalaniu tkanki tłuszczowej. Na tym jednak nie kończy się jej spektrum działania.
Jest bogata w przeciwutleniacze - kwercetynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy, stężenie tych substancji jest czasem wyższe niż w przypadku borówek amerykańskich. Oznacza to, że jest bardzo silnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów i opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację. Do tego smakuje na prawde dobrze. Moje dzieci wyjadly mi po prostu ugotowana quinoe podczas przygotowywania farszu do dzisiejszej potrawy. Niech im idzie na zdrowie! Jedyna wada komosy ryzowej jest jej cena. Jest dosyc droga, ale dzisiejszy przepis mozna przygotowac tez z kasza jaglana. Na pewno bedzie rownie ok.

Skladniki:
- szklanka ugotwanej komosy ryzowej (swoja droga jakas koszmarna nazwa)
- suszone pomidory w oliwie (ilosc wedle uznania)
- dwa zabki czosnku
- feta
- jablka (najlepsze oczywiscie lokalne z bazarku)
- swieza pietruszka
- sol i bialy pieprz

Przygotowanie:
- jablkom odciac kapelusze i wydrazyc. Miazszu nie wyrzucac.
- quinoe ugotowac wg przepisu na opakowaniu
- ciepla quinoe wymieszac z pokrojanymi suszonymi pomidorami i pokruszona feta oraz drobno pokrojonym miazszem jablka
- czosnek przecisnac przez praske i dodac do farszu
- doprawic sola (nie duzo, bo feta i pomidory juz sa slone) i pieprzem
- poproszyc posiekana pietruszka

Farszem napelnic jablka i przykryc kapelusikami.
Piec w naczyniu zaroodpornym w piekarniku okolo 40 minut w temp. 200°C z termoobiegiem

Polaczenie nietypowe, ale calkiem smaczne
No i jakie zdrowe!!

Inspiracje zaczerpnelam ze Zwierciadla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz