Poniewaz aktualnie rodzina w ciaglych rozjazdach, dzis kolejna propozycja prowiantu.
Sklad:
- kubek bezglutenowej maki pelnoziarnistej do pieczenia chleba (gotowa mieszanka do kupienia w sklepach ekologicznych i supermarketach)
- torebka suchych drozdzy
- woda przegotowana i jeszcze ciepla
- sol, pieprz, cukier (lyzeczka)
- oliwa z oliwek
Co lubimy do oblozenia pizzy (nie za duzo, zeby pizzerki byly raczej zwarte i farsz nie spadal w drodze)
- sos pomidorowy
- pieczarki
-oliwki
- zolty ser
- ziola: np.
oregano
Wykonanie:
- Make wsypac do miski, powoli dolewac wode i zagniatac ciasto, dodajemy sol i cukier. Dorzdze rozpuscic w cieplej wodzie, dodawac do ciasta i zagniatac. Kiedy ciasto przestanie sie kleic do rak, przykryc sciereczka i odstawic na co najmniej pol godziny w cieple miejsce zeby roslo. :)
- W tym czasie kroimy, to co chcemy na farsz.
- Podrosniete ciasto zagniatamy jeszcze raz z oliwa z oliwek, az bedzie elastyczne.
- Formujemy kulki, rozgniatamy i rozwalkowujemy do takiej wielkosci, jaka jest nam wygodna.
- I juz z gorki: smarujemy placki sosem pomidorowym, obkladamy czym chcemy, posypujemy oregano i tartym serem i pieczemy okolo 15-17 minnut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz