czwartek, 12 marca 2015

Konkretne ciasto na slono

Jak dla mnie jedynym problemem diety bezglutenowej jest zapwnienie rodzinie dobrego, zdrowego i pozywnego prowiantu. "Kanapka do szkoly" w formie klasycznej zniknela z jadlospisu. No to trzeba pokombinowac. Dzis pomysl na solidne, pozywne ciasto na slono. Praktyczne, bo "wpieczone" jest juz wszystko, co kladzie sie na kanpke (a nawet troche wiecej). Super do wziecia. Uwaga! Glutenowcy tez zwykle chca sprobowac.

Sklad:
- kubek mak bezglutenowych (u mnie mieszanka maki jaglanej, z ciecierzycy, troche ziemniaczanej, kukurydzianej)
- 3 jaja
- 80 ml oliwy z oliwek
- 125 ml mleka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g startego zoltego sera
- sol, pieprz, ziola do smaku (u mnie pietruszka, koperek i slodka papryka)

dodatki:
- papryka
- czarne oliwki
- ser feta
(moga byc tez suszone pomidory w oliwie, karczochy, kukurydza, ale tez np. tunczyk)

1. Papryke pokroic w drobna kostke, oliwki w "pierscionki", fete w kostke.
2. Maki, jaja, proszek do pieczenia, oliwe, mleko i przyprawy zmiksowac na gladkie ciasto.
3. Do ciasta dodac dodatki i wymieszac lyzka.
4. Wylozyc ciasto do foremki wysmarowanej maslem i wysypanej maka kukurydziana. (albo wylozona papierem do pieczenia)
4. Piec 40 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz