poniedziałek, 2 listopada 2015

Placki dyniowo-ziemniaczane

Tylko trzy glowne skladniki:

- ziemniaki
- dynia
- jajka

Proporcje jak kto lubi, jajko musi spelnic funkcje "zlepiacza", czyli nie powinno byc za malo.
U mnie byly to okolo 4 duze ziemniaki, pol dyni hokkaido i trzy jajka.

Do tego:
sol, pieprz i olej do smazenia.

1. Ziemniaki obrac i zetrzec. Dynie tez.
2. Dodac jajka, sol, pieprz, wymieszac.
3. Odlac sok.
4. Nakladac na rozgrzany olej i smazyc z dwoch stron.

Przez brak maki placki sa ekstremalnie chrupiace.

Dziaciaki jedza tak po prostu, my polalismy sobie sosem pieczarkowym i posypalismy startym serem. Do tego bulgarski przysmak, czyli domowa lutenica. Ale o tym innym razem...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz