piątek, 18 maja 2018

Fritata

Prosto i pysznie.

Skladniki:
- Ziemniaki (6 srednich)
- Warzywa, jakie mamy. U mnie to dziś
1 czerwona papryka, cukinia i cebula
- 3-4 jaka
- trochę mleka
- przyprawy

Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Jeśli mamy do tego maszynę,  to danie robi się "w międzyczasie". Cukinię też. Paprykę w paseczki, cebulę drobno.
Podsmażyć chwile na sporej patelni, aż ziemniaki zmiękna.
Wyłączamy i czekamy aż przestygnie.  Ja w rym czasie odbieram dzieci lub wychodzę z psem :)
Jaka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do tortownicy i zalewamy jajkomlekiem. I pieczemy, aż się zetnie.
Można też pieczenie przeprowadzić na patelni. Jest szybciej, ale nie robi się samo i trzeba uważać, by nie przypalić.

Pycha na zimno i na ciepło. Z jogurtem mniaaam...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz