wtorek, 2 grudnia 2014

Pozywne batoniki bezglutenowe


Dzis kolejna propozycja najzdrowszej konkurecji dla kupnych slodkosci i batonikow. Doskonale do wziecia ze soba do szkoly, pracy lub na uczelnie: batoniki bezglutenowe.
Szybkie w wykonaniu, pyszne i zdrowe bez konca!

Skladniki:
- Duzy kubek kaszy jaglanej
- Kilka lyzek stolowych amarantusa (nie za duzo, bo ma specyficzny smak, ale jest super zdrowy i odzywczy)
- Pol kubka quinoe'y (komosy ryzowej)
- Spora garsc platkow ryzowych
- Trzy duze lyzki miodu
- Suszone owoce wedlug uznania i upodoban. U nas byly to suszone jagody i winogrona
- Garsc wiorkow kokosowych
- Lyzka masla

Wykonanie:
- Kasze jaglana, amarantus, quinoa przeplukac w goracej wodzie aby stracily goryczke, nastepnie ugotwac.
- Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu dodac miod, maslo, platki ryzowe i suszone owoce. Calosc wymieszac i nie za duzo podjadac.
- Mase wylozyc na spora blache wylozona papierem do pieczenia, rozprowadzic w miare rownomiernie i przygniesc reka, aby wszystko stanowilo zbita mase.
- Upiec w piekarniku. (Termoobieg, 180°C, 40 minut)
- Wyjac, odstawic do calkowietgo ostygniecia i pokroic (najlepiej kolkiem do pizzy) na batoniki o pozadanych wymiarach.
- Zamkniete w szczelnym opakowaniu trzymaja sie kilka dni i sa kazdego dnia lepsze.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz