piątek, 5 grudnia 2014

Szarlotka pod kołderką

Dzisiejszy wypiek.
Znowu szarlotka, bo lubimy. Dzis troszke inna.

Jeszcze szybsza do zrobienia. Znalazlam dzis tuz obok naszego domu ekologiczny sklep z najrozniejszymi skladnikami bezglutenowymi. Bedzie jazda bez trzymanki. Dzis kupilam platki z amarantusa, quinoa i jaglane. I z tego zrobilam ciasto.

Skladniki:
-Poltora kbka mieszanki: platki jaglane 2/3, platki z quinoy polowa pozostalej 1/3 i reszat platki amarantusa, bo maja najintensywniejszy smak. Ale sklad mieszanki zalezny od upodoban.
- Dwa kubki mleka.
- Cynamon (dzis u na utarty przez P. wlasnorecznie)
- 6 jablek
- Troche brazowego cukru.
- Dwa bialka  i odorbina cukru pudru.

Wykonanie:
- Platki ugotwac na mleku. Z dodatkiem cukru.
- Jablka zetrzec na grubych oczkach (od dzis mam maszyne! hurra!)
- Wylozyc mase platkowo-mleczna na dno tortownicy, na to jablka posypane cynamonem.
- Dwa bialka ubic na sztywna piane z dodatkiem cukru pudru i wylozyc na wierzch ciasta.
- Zapiec w piekarniku okolo 35 minut w temp. 160°C

Dobre i jakie zdrowe!!!!
Ponizej niby reklama, ale jestem taka zadowolona, ze znalazlam takie produkty tuz obok, ze nie moge sie powstrzymac.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz