środa, 7 stycznia 2015

Mielone zdrowo przemycone



Mięsa mielonego gotowego i produktów wykonanych z niego nie kupuje.
Sama jednak mielone robie i przemycam w nich rzeczy, których dzieciaki pod inna postacią nigdy nie wzięłyby do ust, a które ja chcę, żeby dostały się do ich żołądków. Najczęściej chodzi o rożne warzywa i inne zdrowotności. Dziś kapusta a także amarantus i quinoa.
Wyszły przepyszne!
Składniki:
- 400g mięsa, które chcemy podąć. U mnie była to karkówka.
- cebula
- kilka liści kapusty
- płatki amarantusa
- kilka łyżek ugotowanej na sypko komosy ryżowej (quinoa)
- jajko
- przyprawy
- olej do smażenia
Wykonanie banalne.
- Wszystko (oprócz jajka i płatków amarantusa oraz oczywiście oleju do smażenia) mielemy razem w maszynce.
- Do masy dodajemy teraz jajko, przyprawy oraz płatki amarantusa zamiast bulki tartej. Ma być nadal bezglutenowo.
- Formujemy kulki i smażymy.
Podajemy, z czym lubimy i cieszymy się, ze dzieciaki zajadają oprócz mięsa cebule, kapustę, amarantusa i quinoe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz