środa, 4 lutego 2015

Avocado zapiekane z jajkiem

Jak zwykle: bardzo zdrowe, szybkie w wykonaniu, pozywne i pyszne. Bardzo sycace, niedzielne sniadanie.
Jak zdrowe jest avocado i co konkretnie zawiera, mozna wyczytac na wielu stronach. Jajko i pietruszka tez.

Skladniki (wersja obfita):



- jedno avocado na osobe
- dwa jajka na osobe
- odrobina sera feta
- sol, pieprz,
- pietruszka, jesli sie lubi
- kilka kropelek tabasco (rowniez opcjonalnie)

Wykonanie:
- Avocado przekroic na pol, wyjac pestke. Jesli pozostale wglebienie jest zbyt plaskie, aby zmiescic wbite jajko, lekko je wydrazyc.
- Jajko wbic do wglebienia po pestce, posypac sola i pieprzem.
- Wstawic avocado z jajkiem do nagrzanego piekarnika i podpiec tak, jak lubimy sciete jajko (avocado jest gotowe do zjedzenia, wiec chodzi tylko o jajo).
- Pod koniec posypac okruchami fety i jeszcze chwile podpiec od gory.
- Po wyjeciu z piernika skropic lekko tabasco, jesli lubimy, posypac posiekana pietruszka.

Bomba witaminowa i sycace sniadanie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz