Dzis w roli glownej koper wloski, zwany fenkulem oraz ziemniak.
Na poczatek troche teorii:
"Fenkuł ma bogaty skład. Zawiera olejki eteryczne, sporo witaminy C
(jedno średniej wielkości warzywo w całości pokrywa dzienne
zapotrzebowanie na tę witaminę), związki białkowe, flawonoidy –
przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, olej tłusty. W koprze
włoskim znajdziemy też potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi i
chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych (jedno warzywo pokrywa
dzienne zapotrzebowanie na potas w 50 proc.). W składzie kopru włoskiego
są również witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i kwas foliowy (B9) oraz
witamina A. Inne cenne pierwiastki obecne w fenkule to magnez, fosfor i
wapń." Poza tym polecany jest na doelgliwosci zoladkowe, dobry jest przeciw przeziebieniu a ponadto wzmacnia uklad immunologiczny. Czyli: dobry na wszystko i moze byc przez wszystkich spozywany. Poza tym smakuje bardzo fajnie.
Tak wiec, do dziela, czyli do kuchni!
Skladniki:
- dwie bulwy kopru wloskiego,
- dwa srednie ziemniaki,
- kilka plasterkow szynki (opcjonalnie),
- zolty ser,
- pol szklanki bulionu,
- 1/4 szklanki bialego wina,
- lyzka maki bezglutenowej (u mnie mix),
- sol, pieprz,
- sok z polowy cytryny,
- posiekana pietruszka.
Wykonanie:
- Fenkul pokroic na kawalki o grubosci mniej wiecej 1,5 cm. Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w osemki.
- Bulion zagotowac, wrzucic koper wloski i ziemniaki, dolac biale wino, sol, pieprz i poddusic po przykryciem okolo 10 minut.
- Odcedzic fenkul i ziemniaki, sos zlac do innego naczynia.
- Fenkul i ziemniaki wysypac do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem, posypac kawalkami szynki i sera.
- Sos zaciagnac maka bezglutenowa, wymieszac, dodac sok z cytryny i zalac tym warzywa.
- Piec w piekarniku okolo 40 minut w temp. 180°.
- Przed podaniem posypac pietruszka.
Smakuje takze wybornie z jogrtem greckim lub ajranem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz